Google Analytics er lovlig igen!

14. July 2023
Posted in Blog
14. July 2023 Maria Brøndum

Så er der godt nyt til de 92% af alle danske virksomheder, som lige nu kører med en ”ulovlig” Google Analytics installation.

Som mange ved startede det hele, med at Noyb (European Center for Digital Rights) indgav en klage over NetDoktor i august 2020.

Samtidig indgav de flere end 100 klager over andre europæiske virksomheder med databeskyttelsesansvar

Så rullede lavinen, og dataregulatorer i 30+ forskellige europæiske lande lagde sager an mod Google Analytics, Facebook, Instagram, Airbnb, Ikea og Huffington Post.  

I Danmark betød det, at Datatilsynet fandt brugen af Google Analytics ulovlig, fordi man overfører persondata til Googles servere i USA – og USA overholder ikke den Europæiske GDPR-lovgivning. 

Men det er der en løsning på nu! 

Den 10. juli 2023 er EU og USA nemlig blevet enige om et nyt Data Privacy Framework, der gør strømmen af data mellem EU og USA lovlig og i overenstemmelse med GDPR:

”USA sikrer et passende beskyttelsesniveau – sammenligneligt med EU’s – for persondata, der overføres fra EU til amerikanske virksomheder under den nye ramme. På grundlag af den nye beslutning om tilstrækkelighed kan personoplysninger strømme sikkert fra EU til amerikanske virksomheder, der deltager i rammen, uden at skulle indføre yderligere databeskyttelsesforanstaltninger.”

Hvad sker der så?

Nu hvor EU-landene er tilfredse, venter vi bare på at Datatilsynet erklærer sig enig, og det er sandsynligvis kun en formalitet. 

Så hvis du allerede er begyndt at savne dine data, fra før den gamle Google Analytics lukkede end den 1. juli, så er du rigtig godt stillet med den nye Google Analytics 4. 

Når du vælger GA4, får du en løsning, hvor hele privatlivsproblematikken er tænkt ind. Den er bygget til at bruge machine learning til at udfylde huller i data, der vil opstå, efterhånden som privatlivslovgivning giver os mangelfulde data. Det er der ikke andre, der kan lige nu. 

Hvis du selv administrerer din Analytics-konto, har du måske opdaget notifikationerne fra Google om, at Universal Analytics stopper med at behandle data den 1. juli. Skynd dig at sætte GA4 op, så dit dataflow er sikret fremover. 

Sådan kommer du videre:

GA4 er et fabelagtigt redskab, men det er ikke så let at arbejde med som tidligere versioner af Google Analytics. 

Har du brug for assistance? Tag fat i os!

Vi bygger dit GA4 miljø til dig ud fra dine forretningskrav, og du får et startklart miljø for små penge

Hjælp til GA4?

Tag fat i mig for en snak om, hvordan du kommer godt i gang med GA4.

gbys_maria_medarbejder

Maria Brøndum

Data- og kommunikationsarkitekt

Stop med at strippe i mørke

Gammelbys

Marselis Boulevard 1 8000 Århus C CVR: 43489038

M: info@gammelbys.dk

T: +45 70 204 209

© Copyright Gammelbys 2024
contact-section

Stop med at strippe i mørke

Gammelbys

Marselis Boulevard 1 8000 Århus C CVR: 43489038

M: info@gammelbys.dk

T: +45 70 204 209

© Copyright Gammelbys 2024