Alle jer, der er skidenervøse for praktik – det skal nok blive fedt!

17. April 2024
Posted in Blog
17. April 2024 Celina Andersen

Jeg studerer til dagligt Kommunikation på DMJX (Danmarks Medie- og journalisthøjskole) på 4. semester. Derudover er jeg så heldig at arbejde hos Gammelbys, efter jeg var i praktik i sidste semester. Jeg har mærket på egen krop hvor spændt (nervøs) man er, når man søger praktik. Læs om hvor fedt det kan blive – i hvert fald her hos Gammelbys.

Mit måske mest legendariske citat fra min logbog fra praktik er: ” Der er mange ting, jeg ikke forstår.” (16. August, min logbog) – kort, kontant, ærligt! Fordi ja, der er mange ting, man ikke forstår, når man lige er startet i praktik. Men det er også det, der gør det så magisk, når man lige pludselig både kan mestre Illustrator, WordPress, Premier Pro og ti andre ting, man ikke vidste eksisterede, da man startede.

Fuuuck, hvordan kommer det til at gå?

Praktikperioden på mit studie var det, jeg havde glædet mig allermest til. Alligevel sad jeg med en kæmpe knude i maven, da jeg først kom til workshops, infomøder, CV-skrive-workshops og jeg ved ikke hvad. Jeg var bange for så mange forskellige ting – om jeg var dygtig nok, om jeg kunne finde et praktiksted, om jeg ville føle mig totalt malplaceret på arbejdspladsen… Jeg prøvede ihærdigt at holde bekymringerne hen, men de var der stadig. Vi fik at vide af praktikvejlederen, at det var helt normalt, men det var jo stadig nederen! Så da jeg kom til samtale hos Gammelbys, var jeg lykkelig over, at jeg i hvert fald kunne strege bekymringen om at være malplaceret af listen.

Gammelbys var de første jeg havde praktiksamtale med – og også de sidste. Jeg havde egentlig to samtaler mere linet op, men jeg kunne mærke, at det var her, jeg skulle være. Det var vigtigt for mig, at jeg kunne føle mig tryg på arbejdspladsen – at jeg ville trives socialt. Og det føltes helt intuitivt rigtigt for mig at vælge Gammelbys.

”Rigtig godt førstehåndsindtryk. En følelse af åben kommunikation og højt til loftet og følte mig tryg, tilpas og som om, jeg passede godt ind.”
(9. august, første dag i praktik, min logbog)

Jeg var stadig nervøs for det faglige – det er man jo. Der var det en kæmpe lettelse, at der er tradition for åben kommunikation i huset.

”Katja spurgte ind til, hvordan det gik, og jeg gav udtryk for, at jeg var vildt glad for arbejdsmiljøet og den åbne kommunikation. Dog nævnte jeg, at det var svært med alle systemerne og at føle et overblik over opgaverne. Hun sagde, jeg godt kunne give mig selv noget slack”
(14. september, min logbog)

Jeg lærte, at jeg ikke behøvede at spille en iskold, fuldstændig selvsikker kommunikations-praktikant, der havde styr på det hele. Det var endda en opfordring fra huset at komme til dem med selv de dummeste spørgsmål. Og det synes jeg nu altid, folk siger, uden helt at mene det… Det gør de heldigvis her, (mener det altså) og det har været en stor lettelse. Især fordi man som praktikant er så heldig at få meget ansvar tidligt i praktikperioden.

Succeser og fuck-ups

Når der har været stress på, eller vi er blevet færdig med en svær opgave, har Gammelbys været gode til også at fejre succeserne – og det smitter af.

”Jeg fik… trommehvirvel… LAVET HANS WEB FÆRDIIIG. Jubiii! Mega succesoplevelse” (14. Sep, 2023)

Det er ikke kun personligt, at vi fejrer vores succeser. En gang imellem tager vi en status på hvad der bliver kaldt ”succeser og fuck-ups”. Der har man mulighed for at dele en succes eller fuck-up med resten af huset, så man kan dele glæden over et win, eller lære af hinandens ups’ere. Det giver perfekthedskulturen et kæmpe spark bagi – og det er rart at have mulighed for at dele sine fuck-ups med nogen, der ikke dømmer dig for det. Og det skal da ikke være nogen hemmelighed, at det også er rart at vide at de kloge, erfarne kommunikationsfolk også kan træde i spinaten en gang imellem 🙂.

Kæft, noget blødsødent propaganda 🤮

Men hvordan kan jeg forsikre jer om, at jeg ikke bare brown-noser mig til toppen her ved Gammelbys? Det lyder nærmest kvalmende positivt, og hvis man er en erfaren kommunikatør, vil man have opdaget, at jeg også er partskilde – jeg er jo blevet ansat hos selvsamme virksomhed, som jeg skriver om. Men jeg er trods alt også en erfaringskilde, der mener det, jeg skriver. Hvis I er kritiske, så synes jeg I skal tage et smut forbi til en samtale og mærke stemningen selv – så kan I selv mærke efter, om det er noget for jer.

Og bare rolig. Jeg går på DMJX. Jeg lover, at jeg også forholder mig kritisk:

Bureau-life

Gammelbys er et bureau. Det er pissefedt, at du får mulighed for at prøve de forskellige discipliner indenfor kommunikation af. Det er mindre fedt, hvis du er 100 % sikker på, at du skal arbejde udelukkende med pressemeddelelser.
Bureaulivet kræver også, at du kan lide lidt afveksling. Vil du gerne fordybe dig i en opgave 110 %, kan det være forstyrrende, når du bliver spurgt om du kan hjælpe med en SoMe opgave. Til det har vi konceptet ”rød and”. Du stiller en rød gummiand frem på bordet for at indikere, at du helst ikke vil forstyrres – og så kan du få lov til at dykke helt ned i dit arbejde. Men som udgangspunkt hjælper vi hinanden på tværs i huset.

Men jeg er ikke heeeelt tilfreds endnu

Her er heller ikke altid plads til perfektionisme. Der er plads til at du gør dit bedste, og der er et højt fagligt niveau her ved Gammelbys, men du kan ikke putte med dit SoMe opslag i 3 uger, fordi du ikke synes den ”er der” endnu. Det er en pille, man lige skal sluge, især hvis man er en tidligere 12-talspige i bedring ligesom mig. Men samtidig giver det dig også sindssygt meget læring at springe ud i det og finde ud af, at du sagtens kan alligevel.

Bekymringens kunst

Og nej – alle mine bekymringer forduftede ikke så snart, jeg startede. Jeg var stadig bange for, om jeg mon var god nok, effektiv nok, klog nok, selvstændig nok osv. Og ja, hvad er min pointe egentlig med det? At man nok ikke slipper for alle bekymringerne i en praktikperiode. Det er jo også, når det bliver udfordrende, at vi lærer noget. Men jeg vil virkelig opfordre dig til at finde et praktiksted, hvor du føler dig tilpas med dine kollegaer. Hvis det er på plads, har du et helt andet overskud til at håndtere de bekymringer, der kommer, og så kan du stadig gå hjem fra arbejde med en god følelse i maven.

Og så er der altså noget pissefedt i at få lov til at boltre sig i så mange forskellige kommunikations-discipliner. Det kan spore dig ind på, hvad du gerne vil arbejde videre med, og hvad du ikke vil arbejde med i fremtiden 😉 Jeg bliver f.eks. nok aldrig et data-orakel. Men jeg er blevet overrasket over, hvor fedt jeg synes webdesign og grafisk design er – to områder af faget jeg aldrig ville have fået øjnene op for uden praktik.

Tips og tricks

Thank you for coming to my TedTalk 😊. Lad mig slutte af med nogle one-liners til dig, der skal i praktik:

  1. Et semester er lang tid. Find et sted, du kan lide at være.
  2. Accepter, at du ikke kan alt fra starten. Vær tålmodighed med dig selv, og prøv dig frem.
  3. Hvis du er bekymret, usikker, utilfreds med noget – sig det. Praktikstedet har interesse i, at du har det godt.
  4. Søg hos Gammelbys (jov, jov – jeg arbejder trods alt med marketing 😉)

Send din ansøgning

Vil du være en del af vores næste team af kommunikationspraktikanter?🦄 Tøv endelig ikke med at sende din ansøgning afsted til Katja.

gbys_medarbejder_katja

Katja Bensoussan

Relations manager og HR

Stop med at strippe i mørke

Gammelbys

Marselis Boulevard 1 8000 Århus C CVR: 43489038

M: info@gammelbys.dk

T: +45 70 204 209

© Copyright Gammelbys 2024
contact-section

Stop med at strippe i mørke

Gammelbys

Marselis Boulevard 1 8000 Århus C CVR: 43489038

M: info@gammelbys.dk

T: +45 70 204 209

© Copyright Gammelbys 2024